social

Avtorica o slikanici

Kje ste dobili navdih zanjo?
Simbolika zgodbe o Sapramiški je primarni otroški strah pred zobozdravnikom. Ta občutek poznam in obisk zobozdravstvene ordinacije mi je še danes neprijeten.

Zakaj Sapramiška? Ima njeno ime Sapra kak pomen?
Mala siva miška se je nekega dne znašla iz oči v oči z mačko, ki je bila tako presenečena, da ji je ušla kletvica »sapramiš nazaj«. In tako je dobila Sapramiška svoje ime.

Ste takrat pričakovali, da bo pri generacijah otrok tako priljubljena tudi po 40 letih? Kaj mislite, kaj otroke in odrasle v zgodbi pritegne?
Ko pride naproti prava ideja, se zaljubim vanjo in jo uresničim. Prvi kritik sem sama. Nikoli ne razmišljam o odzivu in nimam pričakovanj. Otroci in odrasli se poistovetijo z glavno junakinjo. Vedo, kako boli zob, kako težko je streti lešnik ter da niso vsi naši prijatelji in nam ne pomagajo vedno.

Slikanica je prvič izšla leta 1976.
Več kot 29.000 natisnjenih izvodov!

Miška je dobila tri slastne lešnike, a do okusnega jedrca žal ni mogla, ker si je zlomila zob. Prijatelji ji niso mogli pomagati, le ob lešnike je bila. Ko vsa izgubljena čepi v svoji mišji žalosti, tudi njo obišče sreča. Mišji strahec jo obdaruje s čarobnimi lešniki večnega leskovega grma in Sapramiška postane najsrečnejša miš na svetu. Slikanica Sapramiška Svetlane Makarovič je ena najbolj priljubljenih slovenskih pravljic. V knjižni izdaji je prvič izšla leta 1976, ko jo je ilustrirala Marija Lucija Stupica, eno od izdaj pa je ilustrirala celo pisateljica sama. Danes najbolj znana knjižna izdaja z ilustracijami Gorazda Vahna je pri Mladinski knjigi prvič izšla leta 1998.

Rojstni list SapramiškeLutkovna predstava v Guinessovi knjigi rekordov

Sapramiška je tudi največja slovenska lutkovna uspešnica, ki so jo prvič uprizorili pred več kot 30 leti. Od leta 1986 si jo je ogledalo skoraj 300.000 gledalcev. Leta 1989 je bila omenjena v Guinessovi knjigi rekordov kot največkrat odigrana predstava v enem letu
(177-krat).

Morda so k uspehu pripomogle besede Svetlane Makarovič, s katerimi je pospremila Sapramiško v gledališče:

Ne puščajmo je same,
vse miške iz Ljubljane
in še iz drugih krajev,
vsakdo naj jo obišče;
vabimo vas v ljubljansko Lutkovno gledališče.

Svetlana
Makarovič

Svetlana Makarovič, vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka se je leta 1939 rodila v Mariboru. V Ljubljani je končala srednjo vzgojiteljsko šolo in leta 1968 diplomirala na AGRFT. Nekaj časa je bila gledališka igralka najprej v Mestnem gledališču, nato pa v Drami. Leta 1970 se je odločila za pot svobodne književnice. Poleg poezije in proze se je uveljavila tudi v radijskih in lutkovnih igrah za otroke ter dramah za odrasle. Ima eno najobsežnejših bibliografij med Slovenci (več kot 300 knjižnih naslovov.

V srca slovenskih otrok se je vtisnila s sodobnimi živalskimi pravljicami, izmojstrila pa je tudi fantastično pripoved. Med njenimi najbolj priljubljenimi mojstrovinami za otroke so Sapramiška, Sovica Oka, Pekarna Mišmaš, Kosovirja na leteči žlici, Kam pa kam, kosovirja, Smetiščni muc Veveriček posebne sorte, Škrat Kuzma dobi nagrado.

Leta 2014 je izšla antologijska zbirka njenih del za otroke Zlata mačja preja.

Trikrat je bila nominirana za Andersenovo nagrado za mladinsko književnost. Kot ena naših najbolj vsestranskih in vrhunskih umetnic je kar trikrat prejela Levstikovo nagrado, leta 2011 za življenjsko delo. Prejela je tudi nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado ter druga priznanja.

Več knjig Svetlane Makarovič

Gorazd
Vahen

Gorazd Vahen se je rodil 11. julija 1969 v Ljubljani. Leta 1995 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Živi in ustvarja v Ljubljani. Ilustrira za odrasle in otroke, likovno opremlja tudi učbenike in priročnike. Ilustriral je več zgodb Svetlane Makarovič.

Več knjig Gorazda Vahna

DRUGI IZDELKI Z LIKOM SAPRAMIŠKE