social

Avtorica o slikanici

»Moram se smejati, ker ima edina nekoliko drugačno pot. To je edina pravljica, ki sem jo prej povedala kot napisala, pri tem pa se sploh nisem zavedala, kaj sem povedala. V treh kosih sem jo bila tako rekoč prisiljena povedati. Izsilila mi jo je starejša hči, ko je bila stara tri leta. Mlajša je bila v vozičku. Bile smo na sprehodu in za starejšo je bilo najprej to imenitno, da poriva vozek, pa si je kmalu premislila, češ, sama moram hoditi, tale se pa lepo vozi. Usedla se je na tla in zahtevala, da naj ji kaj lepega povem. Kaj naj ji povem? Začela sem o kaj vem kateri muci, ki je v treh dneh, ko so se taki sprehodi nadaljevali, dobila zaokroženo podobo.
/…/ In zakaj se moram še posebej smejati? Ker nisem prvotno čisto nič mislila na copate. Zgodbo sem oddala in po vseh vrtcih ima že ne vem koliko časa vzgojno funkcijo. Lep dokaz, kako je domači preizkus, o katerem sva prej govorila, pri tej pravljici popolnoma odpovedal.«

Slikanica je prvič izšla leta 1957.
Več kot 173.300 natisnjenih izvodov!

Legendarna pravljica Muca copatarica, ki jo je napisala Ela Peroci, je najprej izšla kot drobna kartonska knjižica v Cicibanovi knjižnici in z risbami Ančke Gošnik Godec, ki so bile izdelane v ročni litografiji.

Leta 1963 je urednica Kristina Brenkova predlagala, da bi Muco copatarico naredili še enkrat, v veliki slikanici. Te se je Ančka Gošnik Godec lotila drugače, čeprav je ohranila podobne motive. A v resnici je nastala še tretja muca: sodobnejša, bolj puhasta Muca copatarica je bila pred desetletjem ustvarjena za naslovnico revije Ciciban.

Muca copatarica je leta 1972 dobila tudi gibljivo različico, televizijsko slikanico, ki jo tu in tam zavrtijo še danes. Večkrat je bila uprizorjena tudi kot lutkovna igrica. Slikanica je bila prodana še na Hrvaško, v Črno goro, Romunijo in Veliko Britanijo (v slednjo kot del učbenika).

Ela
Peroci

Ela Peroci je vzorec kratke sodobne pravljice, kjer se prepletata resnično in fantastično, uveljavila sredi petdesetih let. Njena prva objavljena pravljica je bila Moj dežnik je lahko balon, ki so ji kmalu sledile še druge: Muca copatarica, Majhno kot mezinec, Za lahko noč, Na oni strani srebrne črte, Siva miš ti loviš!, Ptičke so odletele, Hišica iz kock ...

O nastanku Muce copatarice je Ela Peroci povedala: »Moram se smejati, ker ima edina nekoliko drugačno pot. To je edina pravljica, ki sem jo prej povedala kot napisala, pri tem pa se sploh nisem zavedala, kaj sem povedala. V treh kosih sem jo bila tako rekoč prisiljena povedati. Izsilila mi jo je starejša hči, ko je bila stara tri leta. Mlajša je bila v vozičku. Bile smo na sprehodu in za starejšo je bilo najprej to imenitno, da poriva vozek, pa si je kmalu premislila, češ, sama moram hoditi, tale se pa lepo vozi. Usedla se je na tla in zahtevala, da naj ji kaj lepega povem. Kaj naj ji povem? Začela sem o kaj vem kateri muci, ki je v treh dneh, ko so se taki sprehodi nadaljevali, dobila zaokroženo podobo. Nanjo pozneje sploh nisem več mislila, sem jo pač že povedala. Lepega dne, ko je Zima Vrščaj v uredništvu Cicibana želela od mene zgodbo za novo številko, sem najprej rekla, da to pot nimam ničesar. Nisem pa je mogla pustiti na cedilu in mi je, ne vem od kod, zamijavkala tista že pozabljena muca. In zakaj se moram še posebej smejati? Ker nisem prvotno čisto nič mislila na copate. Zgodbo sem oddala in po vseh vrtcih ima že ne vem koliko časa vzgojno funkcijo. Lep dokaz, kako je domači preizkus, o katerem sva prej govorila, pri tej pravljici popolnoma odpovedal.«

Ela Peroci je za svoje delo leta 1955 in leta 1956 prejela Levstikovo nagrado, leta 1971 pa nagrado Prešernovega sklada.

Več knjig Ele Peroci

Ančka
Gošnik Godec

Ančka Gošnik Godec se je rodila v Celju. V družini je bilo šest otrok. Med drugo svetovno vojno so jo zaradi prepevanja slovenskih pesmi začasno izključili iz meščanske šole. Šolanje je nadaljevala na šoli za oblikovanje v avstrijskem Gradcu. Takoj po vojni je odšla v Ljubljano in se zaposlila v tiskarni Ljudska pravica, kjer je delala v risalnici. Leta 1948 je bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost.

Njen življenjski opus je izjemen in barvit. Slikanice in njihove ilustracije, na katere je najbolj ponosna, so Lučka Regrat, Zelišča male čarovnice in Lonček, kuhaj. Otroštvo številnih generacij pa so neizbrisno zaznamovale njene ilustracije slikanic Tri botre lisičice, Zlata ptica, Dvanajst ujcev, Za lahko noč, Janček Ježek, O povodnem možu … Leta 2011 je izšla čudovita zbirka zgodb in pesmi z njenimi podobami Zlata ptica, leta 2017 pa zbirka pravljic z vsega sveta Zlata skledica. Ančka Gošnik Godec je za svoje delo leta 1960 in 1964 prejela Levstikovo nagrado, leta 1997 Smrekarjevo nagrado za življenjsko delo, leta 2001 Levstikovo nagrado za življenjsko delo in leta 2002 priznanje Mednarodne zveze za mladinsko književnost.

Več knjig Ančke Gošnik Godec

DRUGI IZDELKI Z LIKOM MUCE COPATARICE